Is jouw klas de meest mediawijze klas van Vlaanderen?
In de week van 21 maart 2022 gaan Mediawijs en Ketnet op zoek naar de 'Meest Mediawijze klas van Vlaanderen'. Net zoals de vorige editie voorzien we extra speldagen. De wedstrijd eindigt op dinsdag 29 maart.
Misschien gaat jouw klas wel met de hoofdprijs of de eretitel van ‘5-sterrenklas’ lopen? Of wint jouw klas één van de super(media)wijze prijzen?
Wat heb je nodig?
Om mee te kunnen spelen met de Schaal van M heb je nodig:
- een klascomputer met browser (Google Chrome of Firefox)
- de mogelijkheid om geluid af te spelen
- een stabiele internetverbinding*
- een digibord of projector
Om deel te nemen aan de Week Challenge heb je minstens een fotocamera nodig. Tot dinsdag 29 maart 2022 23u59 kan je éénmalig een filmpje uploaden, maar dat is geen verplichting. Je kan dit filmpje uploaden via het extra inzending blokje op dag 5.
Als je vlot een YouTube filmpje kan afspelen, zou je verbinding geen probleem mogen opleveren. Is dat niet het geval? Vraag na bij de ICT-verantwoordelijke of er een betere verbinding mogelijk is.
De basis: 5 speldagen
De wedstrijd bestaat uit 5 speldagen. Elke speldag bestaat uit 4 opdrachten:
- webisode
- klasdebat
- klasquiz
- kraak de code
Reken op 40 - 45 minuten per dag om deze opdrachten te doorlopen. Per voltooide dag verdient de klas een ster. Zo kan de klas tegen het einde van de week 5 sterren laten branden en de eretitel ‘Mediawijze 5-sterrenklas’ verdienen.
Kan je een dag niet deelnemen? Geen probleem! Je hebt tot de laatste speldag om alle speldagen te doorlopen en de opdrachten te voltooien.
In 2022 zijn de thema's van de speldagen:
- Nieuws & nepnieuws
- Sociale media & online reageren
- Privacy en veilige wachtwoorden
- Hoe werkt het internet
- Online zoeken & reclame
Extra: Week Challenge
Om kans te maken op één van de super(media)wijze prijzen, moet je klas ook deelnemen aan de Week Challenge. Reken hiervoor nog eens 40 - 45 minuten extra per dag in. Op de eerste speldag dagen we alle klassen uit met een mediawijze opdracht die de klas tegen dinsdag 29 maart 2022 om 23u59 moet voltooien.
Dit jaar helpen de klassen Amélie met haar huiswerk. De klassen moeten een digitaal eindproduct (een vlog, podcast, stop motion video, fotoverhaal, affiche …) maken met informatie en tips over één van de 3 mediawijze thema's:
- Echt of nep?
- Online zoeken doe je zo
- Zo werkt het internet
Vergeet niet om zeker rekening te houden met auteurs- en portretrecht en rechtenvrije muziek!
Ketnet-reeks 'Meisjes'
De webisodes in De Schaal van M zijn 5 extra afleveringen van de Ketnet-reeks 'Meisjes' die speciaal voor deze wedstrijd zijn opgenomen. Je kan de afleveringen van de vorige edities herbekijken via Het Archief voor Onderwijs.
Lees hieronder de korte samenvatting van de 5 afleveringen:
KLAS: Klassen verzamelen sterren
Per speldag kan de klas één ster verdienen door de speldag (= webisode, klasquiz, klasdebat, kraak de code) te doorlopen.
Tijdens de week bots je voor het eerst ook op drie valstrikken. Afhankelijk van de reactie (toestaan / afwijzen), krijg je feedback.
Voor elke klas ligt de eretitel 'mediawijze 5-sterrenklas' dus binnen handbereik! Deze klassen ontvangen na afloop een leuke sticker waarmee ze kunnen pronken met hun klas. De klassen die 5 sterren verdienen én meedoen met de Week Challenge maken kans op één van de super(media)wijze prijzen.
In de klas zien kinderen de klas-M: een gele M met daarboven 5 sterren. Door mee te spelen met de klas kunnen de kinderen sterren verdienen. Door thuis via hun Ketprofiel mee te spelen kunnen ze de lampjes van de klas-M doen oplichten. Als een kind van de klas een opdracht thuis heeft voltooid, brandt het lampje ook in de gele klas-M:
THUIS: Kinderen verzamelen lampjes
Hoe meer lampjes, hoe mediawijzer je bent. Dat is het idee achter de Schaal van M. Wist je dat kinderen ook thuis kunnen meespelen door in te loggen met hun Ketprofiel? Moedig hen als leerkracht aan om ook thuis spelenderwijs aan de slag te gaan!
Voor elke opdracht die ze tot een goed einde brengen, verdienen ze een lampje. Per dag zijn er maximum 4 lampjes en maximum 20 lampjes tijdens de DSVM-week te verdienen. De opdrachten thuis zijn verschillend van de opdrachten in de klas. Thuis ligt de nadruk op plezier en ontdekken.
Kinderen thuis krijgen een blauwe M te zien:
Achtergrondinfo
De Schaal van M behandelt heel wat mediawijze thema's. Maar misschien ben je plots niet meer zo zeker van je stuk als het gaat over privacy, online identiteit, auteursrechten of vloggers?
Geen nood! Je kan terecht in de dossiers op de website van Mediawijs voor de nodige achtergrondinfo.
Gesprekstarter met extra debatvragen en quizvragen
Om het debat en de quiz in goede banen te leiden voorzien we voor elke dag een gesprekstarter met extra debatvragen en ook de quizvragen met bijkomende info. Zo weet je als leerkracht wat je kan verwachten.
Eindtermen
Er komen ook heel wat mediawijze doelen en eindtermen aan bod in de Schaal van M. Je ontdekt ze in dit Airtable overzicht samen met de link naar de doelen uit de Leerlijn Mediawijsheid.
Downloads
Slides met debat- en quizvragen 2022. Zie speaker notes voor de extra vragen voor het klasgesprek.