Veelgestelde vragen over de wedstrijd

Uitlegvideo's

Wil je graag eens zien hoe je een extra klas aanmaakt? Waar je de klascode vindt? Of hoe een leerling zich aan de klas koppelt?

Sanne van Mediawijs legt het je uit in deze videoreeks.

Vragen over DSVM

De wedstrijd van De Schaal van M is voor kinderen van 10-12 jaar. Kinderen kunnen zowel thuis als in de klas (5e / 6e leerjaar) meespelen. Andere klassen kunnen ook deelnemen (zoals eerste graad buitengewoon secundair onderwijs), maar kunnen niet meedingen naar de titel 'Meest Mediawijze klas van Vlaanderen' én maken ook geen kans op een van de mediawijze prijzen.

De Schaal van M is volledig gratis, grijp deze unieke kans om je klas mediawijs te maken!

Het opzet van DSVM is elk jaar hetzelfde: werken rond mediawijsheid in de klas. 

Elk jaar is er een nieuwe editie met nieuwe thema's zodat leerlingen zowel in het 5e als 6e leerjaar kunnen meespelen en iets bijleren.

Als leerkracht is het belangrijk om op voorhand al eens in te loggen met je account en je klas(sen) aan te maken.

Wil je echt goed voorbereid aan De Schaal van M beginnen? Volg dan het stappenplan en doe de DSVM check. Dan ben je er helemaal klaar voor!

 

De wedstrijd bestaat uit 5 speldagen. Elke speldag bestaat uit 4 opdrachten. Reken op 40 - 45 minuten per dag om deze opdrachten te doorlopen. Per voltooide dag verdient de klas een ster. Zo kan de klas tegen het einde van de week 5 sterren laten branden en de eretitel ‘Mediawijze 5-sterrenklas’ verdienen.

Om kans te maken op één van de super(media)wijze prijzen, moet je klas ook deelnemen aan de Week Challenge. Reken hiervoor nog eens 40 - 45 minuten extra per dag in.

Als je je registreert op de website van DSVM, komt je mailadres automatisch in onze mailingslijst terecht. Vanaf dan ontvang je tweewekelijks op woensdag een update met nieuws, praktische tips en leuke weetjes. Check zeker je spamfolder. Nog steeds niks? Stuur even een mailtje naar: dsvm@mediawijs.be!

Tweewekelijks ontvang je op woensdag een nieuwe nieuwsbrief. Onderaan elke nieuwsbrief staat een link naar alle vorige nieuwsbrieven.

Het is geen probleem als je een dag niet kan deelnemen. Je hebt tot het einde van de wedstrijd om de speldagen te doorlopen. Na afloop van de wedstrijd blijven de speldagen online staan tot aan de paasvakantie. Je kan dan wel geen lampjes meer verdienen.

Vragen over het aanmelden

STAP 1: Maak een account aan

Surf naar www.deschaalvanm.be en maak een account aan.

Stap 2: Vul je gegevens in

Vul de gevraagde informatie in over jezelf, over je school en over je klas.

Vanaf nu is je klas ingeschreven en ontvang je tweewekelijks de nieuwsbrief ter voorbereiding van De Schaal van M!

Stap 3: Geef de klascode aan je leerlingen

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht'. Hier zie je per klas de klascode waarmee leerlingen zich kunnen aansluiten bij de klas. Als leerlingen zich inloggen met hun Ketprofiel op www.deschaalvanm.be kunnen ze rechtsboven kiezen voor 'aansluiten bij klas' en de klascode ingeven. Als je ingelogd bent als leerkracht kan jij bij het klasoverzicht zien hoeveel en welke Ketprofielen aan je klas zijn gekoppeld. 

Neen, je kan je account van vorig jaar gebruiken. Alle klassen van vorig jaar werden gewist, dus je moet enkel nog je klas(sen) aanmaken.

Geen probleem. Klik onderaan de startpagina van www.deschaalvanm.be op 'registratie voor leerkrachten'. Klik hier op 'wachtwoord vergeten'. Vul je mailadres in en je ontvangt een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

Ja, log in en klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht' . Hier kan je extra klassen aanmaken. Je kan wisselen van klas door in het klasoverzicht op de knop 'speel met deze klas' te klikken. Vergeet niet te controleren of je met de juiste klas bent aangemeld als je een speldag speelt met de klas: anders verdient de foute klas klassterren.

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht'. Klik in het klasoverzicht op de knop 'speel met deze klas' om te wisselen van klas.

Je registreert best met een ander e-mailadres zodat je de adresgegevens van de school correct kan invullen. We gebruiken deze gegevens om je nadien een prijs of klassticker te bezorgen.

Leerlingen moéten zich niet aansluiten bij de klas. Maar als kinderen wel aangesloten zijn, kunnen ze mee lampjes sparen op de klas-M. Van zodra één kind van de klas een opdracht heeft voltooid, brandt het lampje op de klas-M!

Wanneer je een klas aanmaakt op de website van DSVM vind je bij het klasoverzicht een klascode waarmee je leerlingen zich kunnen aansluiten bij de klas. In de handleiding vind je bij de downloads onderaan een brief voor ouders met info over DSVM en instructies hoe kinderen zich aan een klas kunnen koppelen. Hierop kan jij als leerkracht de klascode invullen. Kinderen doorlopen deze stappen om hun Ketprofiel te koppelen aan DSVM:

Stap ​1: ​Ketprofiel ​aanmaken ​op www.ketnet.be

Stap ​2: ​Inloggen ​op www.deschaalvanm.be

Stap ​3: ​Klascode ​toevoegen

Opgelet: om een Ketprofiel aan te maken, moet je een mailadres van een ouders ingeven én de ouder moet het Ketprofiel eerst goedkeuren via mail.

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht' om de info over je klas(sen) te bekijken (en te wijzigen). Als leerkracht zie jij naast 'aangemelde leerlingen' een knop 'wie?'. Hier vind je een overzicht van de Ketprofielen die aangesloten zijn bij jouw klas.

Je kan een kind verwijderen in het klasoverzicht naast de gebruikersnaam van het kind te klikken op 'verwijder' en te bevestigen met 'ja' om een Ketprofiel te verwijderen uit je klas. Heeft een kind van jouw klas zich per ongeluk aan een verkeerde klas gekoppeld? Stuur een mailtje naar dsvm@mediawijs.be met daarin de naam van het profiel. Dan maken we de koppeling ongedaan.

Leerlingen moéten zich niet inloggen of koppelen aan een klas. Als kinderen ingelogd zijn, kunnen ze hun voortgang zien. Als ze ingelogd zijn én gekoppeld aan hun klas kunnen ze mee lampjes sparen op de klas-M. Van zodra één kind van de klas een opdracht heeft voltooid, brandt het lampje op de klas-M!

Eens een leerling een Ketprofiel heeft aangemaakt, kan die zich koppelen aan de klas. Wanneer je een klas aanmaakt op de website van DSVM vind je bij het klasoverzicht een klascode waarmee je leerlingen zich kunnen aansluiten bij de klas. In de handleiding vind je bij de downloads onderaan een brief voor ouders met info over DSVM en instructies hoe kinderen zich aan een klas kunnen koppelen. Hierop kan jij als leerkracht de klascode invullen. Kinderen doorlopen deze stappen om hun Ketprofiel te koppelen aan DSVM:

Stap ​1: ​Ketprofiel ​aanmaken ​op www.ketnet.be

Stap ​2: ​Inloggen ​op www.deschaalvanm.be

Stap ​3: ​Klascode ​toevoegen

Opgelet: om een Ketprofiel aan te maken, moet je een mailadres van een ouders ingeven én de ouder moet het Ketprofiel eerst goedkeuren via mail.

Ja, je kan meespelen met jouw klas! Klassen met specifieke onderwijsnoden (zoals auti- of BUSO-klassen) die aangemeld zijn onder de categorie 'andere'  én (1) de eretitel ‘Mediawijze 5-sterrenklas’ behalen én (2) hebben deelgenomen aan de Week Challenge, komen in aanmerking voor een plaats in een aparte top 3. Zij ontvangen hiervoor ook een prijs.

 

Technische vragen

Om mee te kunnen spelen met de Schaal van M heb je nodig:

  • een klascomputer met browser (Google Chrome of Firefox)
  • de mogelijkheid om geluid af te spelen
  • een stabiele internetverbinding*
  • een digibord of projector

Om deel te nemen aan de Week Challenge heb je minstens een fotocamera nodig. Op de laatste dag (vrijdag) kan je éénmalig een filmpje opladen, maar dit is geen verplichting.

*Als je vlot een YouTube filmpje kan afspelen, zou je verbinding geen probleem mogen opleveren. Is dat niet het geval? Vraag na bij de ICT-verantwoordelijke of er een betere verbinding mogelijk is.

Heb je nog een vraag dat niet tussen de veelgestelde vragen staat? Mail naar dsvm@mediawijs.be. Het DSVM-team probeert je zo snel mogelijk te helpen!

Kinderen kunnen thuis DSVM zeker op een tablet of smartphone spelen.

In de klas kan je ook aan de slag met tablets of een smartphone, maar weet wel dat je maar op 1 toestel de antwoorden telkens kan aanduiden. Daarom is het aangeraden om DSVM op een groot scherm in de klas te tonen. 

Vragen over de wedstrijd

De datum waarop de winnaars worden bekendgemaakt kan je nalezen in het wedstrijdreglement.

De criteria op basis waarvan de jury de winnaars uitkiest, kan je nalezen in het wedstrijdreglement.

Enkel klassen die (1) de eretitel ‘Mediawijze 5-sterrenklas’ behalen én (2) hebben deelgenomen aan één van de Wedstrijd Challenges, komen in aanmerking voor een prijs. Alle klassen bij het afsluiten van de inzendingen een 5-sterrenklas zijn, ontvangen een leuke klassticker om mee te pronken met hun klas.

De jury neemt inzendingen die ná de finale inzenddatum en -uur. opgeladen worden niet meer in overweging voor de wedstrijd.

Ook acties waarbij er een schending is tegen één van de mediawijze principes zoals auteursrecht, portretrecht ... kunnen gediskwalificeerd worden door de jury.

Nog vragen?

Mail: dsvm@mediawijs.be

We helpen je met plezier verder!