Wat is DSVM?

Mediawijs en Ketnet dagen kinderen uit het lager onderwijs en hun leerkrachten uit om aan de slag te gaan met mediawijze thema's. Het hoogtepunt van De Schaal van M valt in de 3e graad waarbij klassen uit het 5e en 6e leerjaar de strijd aangaan om de titel van de 'Meest mediawijze klas van Vlaanderen'. In de handleiding voor de wedstrijd lees je meer over hoe de wedstrijd in elkaar zit.

Leerkrachten en leerlingen kunnen zich voorbereiden aan de hand van een mediawijs werkboekje en allerlei extra lessen die het hele schooljaar lang van pas kunnen komen.

Het gratis educatief aanbod van De Schaal van M bestaat uit:

Wedstrijd voor 5e en 6e leerjaar

Op maandag 19 februari 2024 start een nieuwe editie van De Schaal van M, een leerrijke wedstrijd vol leuke uitdagingen, waarbij klassen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen meedingen naar de titel van ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’. Daarbij komen heel wat mediawijze thema’s aan bod, zoals games, reclame, (nep)nieuws, sociale media, schermtijd en online risico’s. De wedstrijd loopt tot en met woensdag 28 februari 2024.

4 redenen om aan de slag te gaan met DSVM

  1. Je leerlingen zetten stilaan hun eerste stappen in de online wereld. Hét moment om samen op ontdekking te gaan. 
  2. Als leerkracht ben je de geknipte persoon om kinderen te leren hoe ze mediawijs omgaan met al die media. Geen idee waar te beginnen? Nu wel!
  3. Al velen gingen jullie voor: vorig schooljaar bereikte DSVM meer dan 2000 klassen en 38.000 leerlingen.
  4. Zowel de wedstrijd als het educatief aanbod is volledig gratis. Wie wil kan wel een klaspakket aankopen via www.mediawijsmateriaal.be tegen productiekost.