Wat is DSVM?

Mediawijs en Ketnet dagen kinderen uit het lager onderwijs en hun leerkrachten uit om mediawijsheid te verkennen in de klas. Zo kunnen ze elk schooljaar aan de slag met het gratis educatief aanbod van De Schaal van M.

Op maandag 21 maart 2022 start een nieuwe editie van De Schaal van M, een leerrijke wedstrijd, waarbij klassen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen meedingen naar de titel van ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’. Daarbij komen heel wat mediawijze thema’s aan bod, zoals games, reclame, (nep)nieuws, sociale media, schermtijd en online risico’s. De wedstrijd loopt tot dinsdag 29 maart 2022.

Leerkrachten en leerlingen kunnen zich voorbereiden op de wedstrijd aan de hand van een mediawijs werkboekje en allerlei extra lessen, die het hele schooljaar lang van pas kunnen komen.

4 redenen om mee te doen met De Schaal van M

  1. Je leerlingen zetten stilaan hun eerste stappen in de online wereld. Hét moment om samen op ontdekking te gaan. 
  2. Als leerkracht ben je de geknipte persoon om kinderen te leren hoe ze mediawijs omgaan met al die media. Geen idee waar te beginnen? Nu wel!
  3. Al velen gingen jullie voor: vorig schooljaar bereikte DSVM meer dan 1600 klassen en 33.000 leerlingen.
  4. Zowel de wedstrijd als het educatief aanbod is volledig gratis. Wie wil kan wel een klaspakket aankopen via www.mediawijsmateriaal.be tegen productiekost.

Niet alleen in de klas!

Ook thuis gaat De Schaal van M gewoon door! Kinderen kunnen online extra uitdagingen aangaan en sommige opdrachten kunnen ze samen met hun ouders doen.

Iets om naar uit te kijken! De leerlingen zijn zeer betrokken en gemotiveerd.

Deelnemende leerkracht

Lessen en extra's

Vanaf schooljaar 2021-2020 biedt De Schaal van M extra lesmateriaal aan om tijdens het schooljaar te werken aan mediawijsheid in de klas.

Zo'n mediawijze les bestaat uit:

  • een Ketnet-aflevering van 'Slim op het internet'
  • een klasdebat
  • een klasquiz
  • een 'wat hoort bij wat' opdracht
  • een 'kraak de code' opdracht
  • een klasopdracht

Er zijn ook leuke extra's zoals het werkboekje, een escape game ...

Ontdek het extra aanbod.

In het najaar van 2021 ontwikkelen we ook werkboekjes voor de 1e en 2e graad lager.

Meld jouw klas aan om mee te testen.