Veelgestelde vragen

Vragen over DSVM

De Schaal van M is voor kinderen van 10-12 jaar. Kinderen kunnen zowel thuis als in de klas (5e / 6e leerjaar) meespelen.

Andere klassen kunnen ook deelnemen (eerste graad buitengewoon secundair onderwijs), maar kunnen niet meedingen naar de titel 'Meest Mediawijze klas van Vlaanderen' én maken ook geen kans op een van de mediawijze prijzen.

De Schaal van M is volledig gratis, grijp deze unieke kans om je klas mediawijs te maken!

Het opzet van DSVM is elk jaar hetzelfde: werken rond mediawijsheid in de klas. 

Elk jaar is er een nieuwe editie met nieuwe thema's zodat leerlingen zowel in het 5e als 6e leerjaar kunnen meespelen en iets bijleren.

Als leerkracht is het belangrijk om op voorhand al eens in te loggen met je account en je klas(sen) aan te maken.

 

Wil je echt goed voorbereid aan De Schaal van M beginnen? Volg dan het stappenplan en doe de DSVM check. Dan ben je er helemaal klaar voor!

 

De wedstrijd bestaat uit 5 speldagen. Elke speldag bestaat uit 4 opdrachten. Reken op 40 - 45 minuten per dag om deze opdrachten te doorlopen. Per voltooide dag verdient de klas een ster. Zo kan de klas tegen het einde van de week 5 sterren laten branden en de eretitel ‘Mediawijze 5-sterrenklas’ verdienen.

 

Om kans te maken op één van de super(media)wijze prijzen, moet je klas ook deelnemen aan de Week Challenge. Reken hiervoor nog eens 40 - 45 minuten extra per dag in.

Als je je registreert op de website van DSVM, komt je mailadres automatisch in onze mailingslijst terecht. Vanaf dan ontvang je tweewekelijks op woensdag een update met nieuws, praktische tips en leuke weetjes. Check zeker je spamfolder. Nog steeds niks? Stuur even een mailtje naar: dsvm@mediawijs.be!

Tweewekelijks ontvang je op woensdag een nieuwe nieuwsbrief. Onderaan elke nieuwsbrief staat een link naar alle vorige nieuwsbrieven. Handig hé?

Het is geen probleem als je een dag niet kan deelnemen. De avond van de laatste speldag moet je alle speldagen doorlopen en opdrachten voltooid hebben. Let wel: enkel op de laatste speldag kan je de laatste ster doen oplichten, dus die dag moet je wel spelen als je kans wil maken op één van de super(media)wijze prijzen!

DSVM EXTRA biedt een reeks korte lessen voor 5de en 6de leerjaar over mediawijze thema's aan zodat leerkrachten ook doorheen de rest van het schooljaar aan mediawijsheid in de klas kunnen werken.  Alle info kan je hier terugvinden.

Vragen over het aanmelden

STAP 1: Maak een account aan

Surf naar www.deschaalvanm.be en maak een account aan.

Stap 2: Vul je gegevens in

Vul de gevraagde informatie in over jezelf, over je school en over je klas.

Vanaf nu is je klas ingeschreven en ontvang je tweewekelijks de nieuwsbrief ter voorbereiding van De Schaal van M!

Stap 3: Geef de klascode aan je leerlingen

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht'. Hier zie je per klas de klascode waarmee leerlingen zich kunnen aansluiten bij de klas. Als leerlingen zich inloggen met hun Ketprofiel op www.deschaalvanm.be kunnen ze rechtsboven kiezen voor 'aansluiten bij klas' en de klascode ingeven.

Neen, je kan je login van vorig jaar gebruiken. Maar alle klassen zijn wel gewist, dus je hoeft enkel je klas(sen) aan te maken.

Geen probleem. Klik onderaan de startpagina van www.deschaalvanm.be op 'registratie voor leerkrachten'. Klik hier op 'wachtwoord vergeten'. Vul je mailadres in en je ontvangt een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

Ja, log in en klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht' . Hier kan je extra klassen aanmaken. 

Je kan wisselen van klas door in het klasoverzicht op de knop 'speel met deze klas' te klikken.

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht'. Klik in het klasoverzicht op de knop 'speel met deze klas' om te wisselen van klas.

Je registreert best met een ander e-mailadres zodat je de adresgegevens van de school correct kan invullen.

Wanneer je een account en jouw klas(sen) aanmaakt op www.deschaalvanm.be, staat er op de klasaccount een code waarmee je leerlingen zich kunnen aansluiten bij de klas. Als een leerling inlogt op www.deschaalvanm.be met zijn / haar Ketprofiel, kan die bovenaan rechts klikken op 'aansluiten bij een klas?' en de klascode ingeven.

 

Leerlingen moéten zich niet aansluiten bij de klas. Maar als kinderen wel aangesloten zijn, kunnen ze mee lampjes sparen op de gele klas-M. Van zodra één kind van de klas een opdracht heeft voltooid, brandt het lampje op de klas-M!

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht' om de info over je klas(sen) te bekijken (en te wijzigen). Als leerkracht zie jij naast 'aangemelde leerlingen' een knop 'wie?'. Hier vind je een overzicht van de Ketprofielen die aangesloten zijn bij jouw klas.

 

Je kan een kind verwijderen in het klasoverzicht naast de gebruikersnaam van het kind te klikken op 'verwijder' en te bevestigen met 'ja' om een Ketprofiel te verwijderen uit je klas.

Leerlingen moéten zich niet aansluiten bij de klas. Maar als kinderen wel aangesloten zijn, kunnen ze mee lampjes sparen op de gele klas-M. Van zodra één kind van de klas een opdracht heeft voltooid, brandt het lampje op de klas-M!

 

Een kind kan zich aanmelden met zijn / haar Ketprofiel. Heeft het kind nog geen Ketprofiel? Maak er een aan via de Ketnet website.

 

Let wel: om een Ketprofiel aan te maken, moet je een mailadres van een ouders ingeven én de ouder moet het Ketprofiel eerst goedkeuren via mail.

 

Ja, je kan meespelen met jouw klas! Bij de registratie moet je aanduiden of je klas een 5e of 6e leerjaar is, hier kies je gewoon voor de optie 'Andere'. Je klas maakt wel geen kans op één van de super(media)wijze prijzen. Die zijn voorbehouden voor de klassen uit het 5e of 6e leerjaar. Je kan wel de eretitel 'Mediawijze 5-sterrenklas' verdienen door alle speldagen mee te spelen.

Technische vragen

Om mee te kunnen spelen met de Schaal van M heb je nodig:

  • een klascomputer met browser (Google Chrome of Firefox)
  • de mogelijkheid om geluid af te spelen
  • een stabiele internetverbinding*
  • een digibord of projector

Om deel te nemen aan de Week Challenge heb je minstens een fotocamera nodig. Op de laatste dag (vrijdag) kan je éénmalig een filmpje opladen, maar dit is geen verplichting.

*Als je vlot een YouTube filmpje kan afspelen, zou je verbinding geen probleem mogen opleveren. Is dat niet het geval? Vraag na bij de ICT-verantwoordelijke of er een betere verbinding mogelijk is.

Heb je nog een vraag dat niet tussen de veelgestelde vragen staat? Mail naar dsvm@mediawijs.be. Het DSVM-team probeert je zo snel mogelijk te helpen!

Kinderen kunnen thuis DSVM zeker op een tablet of smartphone spelen.

In de klas kan je ook aan de slag met tablets of een smartphone, maar weet wel dat je maar op 1 toestel de antwoorden telkens kan aanduiden. Daarom is het aangeraden om DSVM op een groot scherm in de klas te tonen. 

Vragen over de wedstrijd

De winnaars van ‘De Schaal van M’ worden op woensdag 2 december 2020 bekendgemaakt. 

Medewerkers van Mediawijs en Mediaraven selecteren na afloop 20 klassen. De jury maakt nadien een selectie van de top 10 beste acties.

Ze houden hierbij rekening met volgende criteria:

  • mediawijze inhoud van de actie (20 ptn)
  • aanpak van het proces (10 ptn)
  • impact van de actie (10 ptn)
  • aard (kwaliteit, creativiteit …) van de opgeleverde mediaproducten (foto’s, video’s, ...) (10 ptn)
  • toepassing van mediawijze principes op de opgeleverde mediaproducten (auteursrecht, portretrecht, privacy …) (10 ptn)

 

De hoofdprijs gaat naar de deelnemer met de hoogste score door de jury toegekend. 
De prijs voor de tweede plaats gaat naar de deelnemer met de op 1 na hoogste score door de jury toegekend.
De prijs voor de derde plaats gaat naar de deelnemer met de op 2 na hoogste score door de jury toegekend.

...

Enkel klassen die (1) de eretitel ‘Mediawijze 5-sterrenklas’ behalen én (2) hebben deelgenomen aan de Week Challenge, komen in aanmerking voor een prijs.

De jury neemt inzendingen die ná woensdag 18 november 2020 om 20u. opgeladen worden niet meer in overweging voor de wedstrijd.

Ook acties waarbij er een schending is tegen één van de mediawijze principes zoals auteursrecht, portretrecht ... kunnen gediskwalificeerd worden door de jury.

Overige vragen

Velen hebben de mond vol van de term 'mediawijsheid'. Maar wat betekent dat nu precies? Ontdek het hier.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor mediawijs lesmateriaal. Op de website van Mediawijs kan je heel wat interessante tools, lesmateriaal en achtergrondinformatie terugvinden.

Kinderen tussen 10 en 12 jaar houden ervan om media zelfstandig te gebruiken. Ze weten al goed wat ze met welke media kunnen doen. En ze lossen problemen graag zelf op. Ze houden ervan om sociale contacten te leggen online. Ze tasten graag grenzen af, zijn mondiger en zetten zich soms af tegen elkaar. Toch hebben 10-12 jarigen nog geen volledig beeld van de online wereld. De dialoog met hun leeftijdsgenoten is belangrijk, maar ook leerkrachten en ouders spelen een belangrijke rol.

De Schaal van M zet daarom ook in op de communicatie tussen ouders en kinderen door speciale uitdagingen die kinderen samen met hun ouders moeten aangaan.

Wil je ouders graag meer informatie meegeven over mediagebruik in het gezin? Je kan hen doorverwijzen naar Medianest of je kan gratis MediaNest folders bestellen.

Nog vragen?

Mail: dsvm@mediawijs.be

We helpen je met plezier verder!