Handleiding wedstrijdweek

Hoe mediawijs is jouw klas?

Mediawijs en Ketnet dagen alle klassen uit het 5e en 6e leerjaar uit met mediawijze wedstrijd van De Schaal van M. De wedstrijd start op 27 februari en eindigt op woensdag 8 maart 2023.

Hoe meer lampjes, hoe mediawijzer je bent. Dat is het idee achter De Schaal van M.

De basis: 5 speldagen

De wedstrijd bestaat uit 5 speldagen. Zowel klassen als kinderen kunnen deelnemen.

Elke speldag voor een klas telt 4 opdrachten:

 • video 
 • klasdebat
 • klasquiz
 • kraak de code

Elke speldag voor een kind telt 4 opdrachten:

 • video
 • quiz over de video
 • chatgesprek
 • wat hoort bij wat

Extra: Wedstrijd Challenge

Wil je kans maken op één van de super(media)wijze prijzen? Neem dan ook deel aan de Wedstrijd Challenge. Dit jaar zijn er maar liefst 3 challenges om uit te kiezen en je kan vanaf nu al aan de slag met de opdracht.

Deadline voor de inzendingen is woensdag 8 maart 2023 om 13u.

Eindtermen

Er komen heel wat mediawijze doelen en eindtermen aan bod in de Schaal van M. Je ontdekt ze in dit overzicht samen met de link naar de doelen uit de Leerlijn Mediawijsheid.

Klassen verzamelen sterren

In de klas zien kinderen de gele klas-M met 5 sterren:

 • Per speldag kan de klas één ster verdienen door de speldag te doorlopen.
 • Alle deelnemende klassen kunnen dus makkelijk de eretitel 'mediawijze 5-sterrenklas' verdienen. Zij ontvangen na afloop een leuke sticker voor in de klas.
 • De klassen die 5 sterren verdienen én meedoen met de Wedstrijd Challenge maken kans op één van de prijzen. 
Klassen verzamelen sterren
Klassen verzamelen sterren

Kinderen verzamelen lampjes

Kinderen krijgen thuis een blauwe M te zien:

 • Kinderen kunnen thuis per speldag 4 lampjes doen branden in hun blauwe M. Na het doorlopen van 5 speldagen branden zo 20 lampjes.
 • Kinderen kunnen de lampjes in de klas doen branden door thuis mee te spelen via hun Ketprofiel (als ze aan hun klas gekoppeld zijn via de klascode).
 • De opdrachten thuis zijn verschillend van de opdrachten in de klas. Thuis ligt de nadruk op plezier en ontdekken.
Kind - M
Kinderen verzamelen lampjes

Inhoud van de wedstrijd 2023

Ontdek hier de thema's van de spelweek van 2023. Wil je graag meer weten over de thema's die aan bod komen? Bekijk dan zeker even de dossiers op de website van Mediawijs.

Openbaar vs. privé, online identiteit, nepprofielen, hacking, cyberpesten.

 

Weetjes over hoe sociale media werken.

Nep of echt, online zoeken.

Gamen, virtuele werelden.

Welke rechten hebben we online?

De samenvatting van de 5 video's van de Ketnet-reeks 'Meisjes' lichten alvast een tipje van de sluier.

De twee vriendinnen Fleur en Amélie wandelen na het weekend samen naar school. Wanneer ze aankomen in school, worden ze aangesproken door verschillende klasgenoten. Ze geven Fleur complimenten over de foto's en filmpjes die ze heeft gepost op het nieuwe sociale mediaplatform Vree Wijs. Een andere klasgenoot bedankt haar zelf voor het lieve berichtje dat ze heeft gestuurd via Vree Wijs. Fleur is helemaal in de war want ze heeft helemaal geen account op Vree Wijs. Iets later komt Fleur erachter dat er een vals account op Vree Wijs staat met haar foto's en filmpjes op.

 

Fleur en een vriendin hebben afgesproken in het park. Fleur vertelt haar alles over Nepfleur, waarna haar vriendin met een super slim idee komt. Ze stelt voor om een nieuw profiel te maken op Vree Wijs, deze keer met foto’s en video’s van de echte Fleur. Fleur is enthousiast dus ze beginnen onmiddellijk met de voorbereidingen. De vriendin van Fleur geeft verschillende tips over hoe ze de beste foto’s en video’s kan maken en ze kiest een accountnaam en wachtwoord. Ze zetten het profiel online, maar meteen komen er allemaal berichten binnen. Niemand lijkt De Enige Echte Fleur te geloven.

Timon helpt Fleur in haar zoektocht naar het nepaccount van Fleur. Ze zitten samen in het informaticalokaal en bespreken hoe ze nepFleur kunnen ontmaskeren. Ze bekijken samen het nepprofiel en gaan op zoek naar informatie die hun naar nepFleur kunnen leiden. Ineens ziet Fleur op het profiel een foto van een meisjeskamer die niet van haar is. Met de hulp van Timon zoeken ze de foto op via Google om zo te weten te komen waar de foto getrokken is. Wanneer Timon op het resultaat wilt klikken, krijgt hij een onheilspellend bericht binnen. Het bericht is afkomstig van een anoniem nummer dat hem beveelt om de speurtocht naar nepFleur te staken. Na enige twijfel toont Timon het berichtje aan Fleur en bezorgd kijken ze rond in het lokaal op zoek naar een persoon die zich verdacht gedraagt. Fleur en Timon zijn er niet gerust in en beslissen om de zoektocht te staken.

Fleur zit samen met Rayan in de polyvalente ruimte op school. Fleur vertelt Rayan dat ze een bericht gestuurd heeft naar het nepprofiel met de vraag om morgen af te spreken op de speelplaats. Ongeduldig (en vol spanning) wacht ze op een antwoord van nepFleur. Rayan merkt dat Fleur zenuwachtig is en stelt voor dat ze even haar gedachten moet verzetten van heel de situatie met nepFleur. Rayan zegt Fleur dat hij hier de ideale oplossing voor heeft, namelijk een VR-bril. Fleur zet de bril op en gaat helemaal op in de game. Tijdens de game wordt Fleur steeds wilder en Rayan steeds bezorgder. Wanneer het spel afgelopen is zet Fleur de VR-bril af met een glimlach op haar gezicht. De glimlach van Fleur verdwijnt wanneer ze een berichtje van nepFleur binnenkrijgt waarin staat dat ze morgen op de speelplaats zal zijn.

Fleur zit verstopt op de speelplaats om Nepfleur te confronteren. Timon is erbij om alles te filmen voor bewijsmateriaal. Ze wachten ongeduldig op Nepfleur. Wanneer die plots komt opdagen, spurt Fleur meteen naar haar toe. Fleur beweert dat foto’s en video’s stelen illegaal is en dat ze daarvoor naar de directrice zal stappen. Nepfleur bekent en zegt dat ze dat account gemaakt had om aandacht te krijgen van Rayan. Fleur is heel goed bevriend met hem dus het leek haar zo makkelijker om met hem te praten. Fleur vergeeft haar en zegt dat ze haar zal voorstellen aan Rayan op voorwaarde dat ze het account verwijdert en vanaf nu gewoon zichzelf is.

Praktische informatie

Om mee te kunnen spelen met de Schaal van M heb je nodig:

 • een klascomputer met browser (Google Chrome of Firefox)
 • de mogelijkheid om geluid af te spelen
 • een stabiele internetverbinding*
 • een digibord of projector

Om deel te nemen aan de Wedstrijd Challenge heb je minstens een fotocamera nodig.

 • De 5 speldagen bestaan elk uit 1 video en 3 opdrachten. Reken op max. 1 lesuur per speldag. 
 • De tijdsinvestering voor deelname aan de Wedstrijd Challenge hangt af van de klasaanpak en varieert tussen 5 à 10 extra lesuren in de periode tussen begin januari en het einde van de wedstrijd op 8 maart.
 • Elke 'mediawijze 5-sterrenklas' wint een sticker om mee uit te pakken. Je klas verdient 5 sterren wanneer jullie alle speldagen doorlopen.
 • Klassen die deelnemen aan de Wedstrijd Challenge maken kans op een mediawijze prijs. Een overzicht van de prijzen vind je terug in het wedstrijdreglement.

Stap 1: Maak een account aan

Ga rechtstreeks naar: https://www.deschaalvanm.be/user/register. Of klik bovenaan de startpagina op 'Log in' > Klik op 'Ben je leerkracht?' > Klik op 'Registreer hier als leerkracht' 

Stap 2: Vul je gegevens in

Vul de gevraagde informatie in over jezelf, over je school en over je klas.

Stap 3: Geef de klascode aan je leerlingen

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht'. Hier zie je per klas de klascode waarmee leerlingen zich kunnen aansluiten bij de klas. Als leerlingen zich inloggen met hun Ketprofiel op www.deschaalvanm.be kunnen ze rechtsboven kiezen voor 'aansluiten bij klas' en de klascode ingeven.

Als leerkracht zie je in het klasoverzicht naast 'aangemelde leerlingen' een knop 'wie?'. Hier vind je een overzicht van de Ketprofielen die aangesloten zijn bij jouw klas. 

Nee, de inhoud van de eerste speldag komt pas online bij de start van de wedstrijd, op maandag 27 februari 2023.

 • Het verloop van een speldag is heel gelijkaardig aan een 'Slim op het internet' les: video bekijken, debat en quiz doorlopen.
 • Bekijk de 'How to ... DSVM' videoreeks om te zien hoe de speelweek en -dagen eruit zien. 
 • Enkele weken voor de start van de wedstrijd kan je op deze pagina wel de korte samenvatting van de video's lezen en de debat- en quizfiches downloaden.

How to video's

Wil je weten hoe de spelweek werkt? Of hoe een leerling zich aan de klas koppelt? Onze collega Sanne legt het je uit.

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Over het inloggen, klascode of verloop van de wedstrijd?

Twijfel je nog?

We lijsten voor jou op waarom het een goed idee is om mee te doen met De Schaal van M!

Downloads