HoeZoo: vijf luisterverhalen over (nep)nieuws

Handleiding HoeZoo

Filosofeer erop los met de luisterverhalen van HoeZoo, een bont gezelschap van ondernemende, knotsgekke dieren. Ze hebben een smartphone, discussiëren met elkaar over de laatste roddels en blijven dankzij de Flaminfo op de hoogte van het laatste nieuws. Elke dag worden ze overstelpt met boodschappen. De ene keer horen ze die van een influencer, dan van een dubieuze verkoper, dan weer van een reporter. Hoe weten de dieren wat wel en niet waar is, wie ze wel en niet kunnen vertrouwen? 

Ideaal om in de tweede en derde graad lager op een leuke manier thema’s zoals online reclame en influencers, nieuws en betrouwbare informatie, phishing en nepnieuws te introduceren. 

Aan de slag

HoeZoo bestaat uit twee delen: 

Eindtermen

Als je met HoeZoo aan de slag gaat in de klas, kan je heel wat doelen en eindtermen afvinken. Je ontdekt ze in dit overzicht samen met de link naar de doelen uit de Leerlijn Mediawijsheid.

HoeZoo is een initiatief van het Geluidshuis, Universiteit Antwerpen, Odisee en Mediawijs. Het is ontwikkeld in het kader van NieuwsWijsNeuzen, met steun van het Department Cultuur, Jeugd en Media.