TikTok ... wie is daar?

TikTok (vroeger: Musical.ly) is een app die heel populair is, vooral bij jongere kinderen. TikTok combineert sociale media en muziek in één app. Je kan er makkelijk korte video’s mee maken en ontdekken. Je kan een grote verzameling aan liedjes gebruiken tijdens het filmen. Zo kan je jezelf filmen wanneer je aan het dansen of zingen bent.

Wat je zeker moet weten over TikTok

Kinderen mogen in principe maar vanaf 13 jaar op TikTok tenzij ze expliciet toestemming hebben van hun ouders.

Een account op TikTok is automatisch een openbaar account. Dit betekent dat iedereen het profiel kan zien en contact kan opnemen. Via de instellingen kan je het account wel op privé zetten.

Je kan gebruikers of video's rapporteren of blokkeren door bovenaan rechts te kiezen voor 'report abuse' of 'block this user'.

Op TiktTok heten je volgers 'fans'. Je kan je instellingen zo aanpassen zodat jij jouw fans eerst moet goedkeuren. Weet wel dat veel kinderen er een sport van maken om zoveel mogelijk fans te hebben.

Bekende artiesten zoals Selena Gomez en Britney Spears maken vaak reclame voor hun nieuwe liedjes via TikTok. Dat doen ze door te vragen om hun liedjes te gebruiken bij het maken van een nieuwe video.

Op TikTok zijn er wekelijks challenges of uitdagingen. Door een hashtag te gebruiken, kunnen anderen die deze hastag volgen ook jouw video zien. 

Veel kinderen stoppen met TikTok eens ze naar het middelbaar gaan. De reden? Ze vinden TikTok iets voor jongere kinderen en hebben andere interesses.

Broers en zussen of goede vrienden delen soms een TikTok account. Zo kunnen ze samen video's maken. Dat veronderstelt dat je een mailadres en wachtwoord deelt. Het is dus belangrijk om elkaar goed te vertrouwen vooraleer je start met een gedeelde account.

Aan de slag!

Leuk om te doen :) Vraag aan je leerlingen wie er een TikTok account heeft en hoeveel fans ze hebben.

1. Bekijk de aflevering

In deze aflevering van @Elindo gaat Elindo op zoek naar hoe je beroemd kan worden op TikTok en sprokkelt tips bij de beroemde Vlaamse TikTokker Stien Edlund en het tienerteam.

2. Debat: TikTok werkt zo!

3. Quiz: Wat weet jij over TikTok?

4. Opdracht: Doe de TikTok!