Handleiding

+ Is jouw klas de meest mediawijze klas van Vlaanderen?

In de week van 21 maart 2022 gaan Mediawijs en Ketnet op zoek naar de 'Meest Mediawijze klas van Vlaanderen'. Net zoals de vorige editie voorzien we extra speldagen. De wedstrijd eindigt op woensdag 30 maart.

Misschien gaat jouw klas wel met de hoofdprijs of de eretitel van ‘5-sterrenklas’ lopen? Of wint jouw klas één van de super(media)wijze prijzen?

+ Wat heb je nodig?

Om mee te kunnen spelen met de Schaal van M heb je nodig:

 • een klascomputer met browser (Google Chrome of Firefox)
 • de mogelijkheid om geluid af te spelen
 • een stabiele internetverbinding*
 • een digibord of projector

Om deel te nemen aan de Week Challenge heb je minstens een fotocamera nodig. Tot woensdag 30 maart 2022 20u kan je éénmalig een filmpje uploaden, maar dat is geen verplichting. Je kan dit filmpje uploaden via het extra inzending blokje op dag 5.

*Als je vlot een YouTube filmpje kan afspelen, zou je verbinding geen probleem mogen opleveren. Is dat niet het geval? Vraag na bij de ICT-verantwoordelijke of er een betere verbinding mogelijk is.

+ De basis: 5 speldagen

De wedstrijd bestaat uit 5 speldagen. Elke speldag bestaat uit 4 opdrachten:

 • webisode 
 • klasdebat
 • klasquiz
 • kraak de code

Reken op 40 - 45 minuten per dag om deze opdrachten te doorlopen. Per voltooide dag verdient de klas een ster. Zo kan de klas tegen het einde van de week 5 sterren laten branden en de eretitel ‘Mediawijze 5-sterrenklas’ verdienen.

Kan je een dag niet deelnemen? Geen probleem! Je hebt tot de laatste speldag om alle speldagen te doorlopen en de opdrachten te voltooien.

+ Extra: Week Challenge

Om kans te maken op één van de super(media)wijze prijzen, moet je klas ook deelnemen aan de Week Challenge. Reken hiervoor nog eens 40 - 45 minuten extra per dag in. Op de eerste speldag dagen we alle klassen uit met een mediawijze opdracht die de klas tegen woensdag 30 maart 2022 om 20u moet voltooien.

Dit jaar geen grote mediawijze actie, maar wel een vlog als weekopdracht. Luna is haar huiswerk kwijt en moet een vlog maken over één van deze 3 mediawijze thema's:

 • Hoe ben ik mezelf online?
 • Veilig surfen doe je zo!
 • Zo blijf je digitaal in balans.

Vergeet niet om zeker rekening te houden met auteurs- en portretrecht en rechtenvrije muziek.

+ Nieuwe Ketnet-reeks 

De webisodes in de nieuwe Ketnetreeks zijn speciaal voor deze wedstrijd opgenomen. Je kan de afleveringen van de vorige edities herbekijken via Het Archief voor Onderwijs. Je moet hiervoor wel eerst even aanmelden. 

+ KLAS: Klassen verzamelen sterren

Per speldag kan de klas één ster verdienen door de speldag (= webisode, klasquiz, klasdebat, kraak de code) te doorlopen.

Tijdens de week bots je voor het eerst ook op drie valstrikken. Afhankelijk van de reactie (toestaan / afwijzen), krijg je feedback.

Voor elke klas ligt de eretitel 'mediawijze 5-sterrenklas' dus binnen handbereik! De klassen die 5 sterren verdienen én meedoen met de Week Challenge maken kans op één van de super(media)wijze prijzen. 

In de klas zien kinderen de klas-M: een gele M met daarboven 5 sterren. Door mee te spelen met de klas kunnen de kinderen sterren verdienen. Door thuis via hun Ketprofiel mee te spelen kunnen ze de lampjes van de klas-M doen oplichten. Als een kind van de klas een opdracht thuis heeft voltooid, brandt het lampje ook in de gele klas-M:

Klassen verzamelen sterren
Klassen verzamelen sterren

+ THUIS: Kinderen verzamelen lampjes

Hoe meer lampjes, hoe mediawijzer je bent. Dat is het idee achter de Schaal van M. Wist je dat kinderen ook thuis kunnen meespelen door in te loggen met hun Ketprofiel? Moedig hen als leerkracht aan om ook thuis spelenderwijs aan de slag te gaan!

Voor elke opdracht die ze tot een goed einde brengen, verdienen ze een lampje. Per dag zijn er maximum 4 lampjes en maximum 20 lampjes tijdens de DSVM-week te verdienen. De opdrachten thuis zijn verschillend van de opdrachten in de klas. Thuis ligt de nadruk op plezier en ontdekken.

Kinderen thuis krijgen een blauwe M te zien:

Kinderen verzamelen lampjes
Kind - M

+ Achtergrondinfo

De Schaal van M behandelt heel wat mediawijze thema's. Maar misschien ben je plots niet meer zo zeker van je stuk als het gaat over privacy, online identiteit, auteursrechten of vloggers?

Geen nood! Je kan terecht in de dossiers op de website van Mediawijs voor de nodige achtergrondinfo.

+ Gesprekstarter met extra debatvragen en quizvragen

Om het debat en de quiz in goede banen te leiden voorzien we voor elke dag een gesprekstarter met extra debatvragen en ook de quizvragen met bijkomende info. Zo weet je als leerkracht wat je kan verwachten.

+ Eindtermen

Er komen ook heel wat eindtermen aan bod in de Schaal van M. Vanaf het voorjaar vind je hier een overzicht van de relevante eindtermen.

+ Hoe aanmelden?

Ga rechtstreeks naar: https://www.deschaalvanm.be/user/register

Of: Klik bovenaan de startpagina op 'Log in' > Klik op 'Ben je leerkracht?' > Klik op 'Registreer hier als leerkracht' 

Vul de gevraagde informatie in over jezelf, over je school en over je klas.

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht' . Hier zie je per klas de klascode waarmee leerlingen zich kunnen aansluiten bij de klas. Als leerlingen zich inloggen met hun Ketprofiel op www.deschaalvanm.be kunnen ze rechtsboven kiezen voor 'aansluiten bij klas' en de klascode ingeven.

 

Als leerkracht zie je in het klasoverzicht naast 'aangemelde leerlingen' een knop 'wie?'. Hier vind je een overzicht van de Ketprofielen die aangesloten zijn bij jouw klas. 

+ Informatie voor ouders

Onderaan deze handleiding kan je twee brieven downloaden voor ouders.

 • Er is een brief voor ouders om hen te informeren over DSVM. Je kan er ook de klascode noteren.
 • Wil je graag kinderen herkenbaar fotograferen of filmen voor een inzending voor de Week Challenge? Denk eraan dat de toestemming die de ouders geven in het begin van het schooljaar waarschijnlijk niet van toepassing is voor DSVM. Maak gebruik van het toestemmingsformulier om ouders toestemming te laten geven.

+ Helpdesk

Heb je een vraag? Check dan eerst de Veel Gestelde Vragen. Is je vraag niet opgelost? Mail naar dsvm@mediawijs.be. Het DSVM team probeert je zo snel mogelijk te helpen!

+ Downloads