Handleiding

+ Is jouw klas de meest mediawijze klas van Vlaanderen?

Van 5 t.e.m. 9 november 2018 gaan Mediawijs en Ketnet op zoek naar de 'Meest Mediawijze klas van Vlaanderen'.

Misschien gaat jouw klas wel met de hoofdprijs of de eretitel van ‘5-sterrenklas’ lopen? Of wint jouw klas één van de super(media)wijze prijzen?

+ Wat heb je nodig?

Om mee te kunnen spelen met de Schaal van M heb je nodig:

 • een klascomputer met browser (Google Chrome of Firefox)
 • de mogelijkheid om geluid af te spelen
 • een stabiele internetverbinding*
 • een digibord of projector

 

Om deel te nemen aan de Week Challenge heb je minstens een fotocamera nodig. Tot zaterdag 10 november 2018 12u. kan je éénmalig een filmpje uploaden, maar dat is geen verplichting. Je kan dit filmpje uploaden met via het extra inzending blokje op dag 5.

*Als je vlot een YouTube filmpje kan afspelen, zou je verbinding geen probleem mogen opleveren. Is dat niet het geval? Vraag na bij de ICT-verantwoordelijke of er een betere verbinding mogelijk is.

+ De basis: 5 speldagen

De wedstrijd bestaat uit 5 speldagen. Elke speldag bestaat uit 4 opdrachten:

 

 • een webisode van 4eVeR
 • een klasquiz
 • een klasdebat
 • een knotsgek verhaal

 

Reken op 40 - 45 minuten per dag om deze opdrachten te doorlopen. Per voltooide dag verdient de klas een ster. Zo kan de klas tegen het einde van de week 5 sterren laten branden en de eretitel ‘Mediawijze 5-sterrenklas’ verdienen.

Kan je een dag niet deelnemen? Geen probleem! Je hebt tot vrijdagavond om alle speldagen te doorlopen en de opdrachten te voltooien.

+ Extra: Week Challenge

Om kans te maken op één van de super(media)wijze prijzen, moet je klas ook deelnemen aan de Week Challenge. Reken hiervoor nog eens 40 - 45 minuten extra per dag in. Op de eerste speldag dagen de acteurs van 4eVeR alle klassen uit met een mediawijze opdracht die de klas tegen zaterdag 10 november 2018 om 12u moet voltooien.

Op dag 1 zal de opdracht verschijnen op de dagpagina, vanaf dan zal er iedere dag een tip en inspiratie beschikbaar zijn om met de Week Challenge aan de slag te gaan.

+ Super(media)wijze prijzen

Samen met onze partners voorzien we 20 super(media)wijze prijzen*. De mediawijze jury** selecteert de winnende klassen op basis van de inzendingen voor de Week Challenge en maakt op woensdag 14 november de winnaars bekend.

 

 • 1e prijs: Bezoek Technopolis en de set van 4eVeR (inclusief busvervoer) (voor eind januari)

 • 2e prijs: Bezoek VRT (inclusief busvervoer)

 • 3e prijs: Bezoek VRT (inclusief busvervoer)

 • 4e prijs: Workshop VIAA

 • 5e prijs: Workshop Journalist voor één dag en workshop heb jij een neus voor reclame (De Krook - CJS/UGent)

 • 6e prijs: Workshop Stopmotion Mediaraven (op te nemen vanaf de krokusvakantie en voor de paasvakantie)

 • 7e prijs: Workshop RVO-society 

 • 8e prijs: Workshop Child Focus

 • 9e prijs: Workshop Radiohuis Leuven 

 • 10e prijs: Rondleiding Museum M in Leuven 

 • 11e prijs - 20ste prijs: Een mediawijs pakket voor de klas

 

Bovenop bovenstaande prijzen, winnen alle klassen een speldoos Publi Ville van AdLit.

 

* De eerste drie prijzen zijn inclusief busvervoer. De workshops gaan of wel in de klas door of zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

 

** Medewerkers van Mediawijs selecteren na afloop 20 klassen. De jury selecteert en rangschikt de 10 klassen die een super(media)wijze prijs winnen. 

+ De Ketnet-reeks 4eVeR 

4eVeR is een populaire Ketnet-reeks over vier vrienden: Lore, Robin, Emma en Gamil. De afleveringen worden dagelijks uitgezonden op Ketnet en aangevuld met korte ‘webisodes’ die enkel online te bekijken zijn. 

De webisodes in DSVM zijn speciaal voor deze wedstrijd opgenomen. Je kan ze enkel bekijken op de website van DSVM vanaf 5 november 2018.

                                                                   Gamil, Lore, Emma, Robin.

+ KLAS: Klassen verzamelen sterren

Per speldag kan de klas één ster verdienen door de speldag (= webisode, klasquiz, klasdebat, knotsgek verhaal) te doorlopen. Voor elke klas ligt de eretitel 'mediawijze 5-sterrenklas' dus binnen handbereik! De klassen die 5 sterren verdienen én meedoen met de Week Challenge maken kans op één van de super(media)wijze prijzen.

In de klas zien kinderen de klas-M: een gele M met daarboven 5 sterren. Door mee te spelen met de klas kunnen de kinderen sterren verdienen. Door thuis via hun Ketprofiel mee te spelen kunnen ze de lampjes van de klas-M doen oplichten. Als een kind van de klas een opdracht thuis heeft voltooid, brandt het lampje ook in de gele klas-M:

Klassen verzamelen sterren

+ THUIS: Kinderen verzamelen lampjes

Hoe meer lampjes, hoe mediawijzer je bent. Dat is het idee achter de Schaal van M. Wist je dat kinderen ook thuis kunnen meespelen door in te loggen met hun Ketprofiel? Moedig hen als leerkracht aan om ook thuis spelenderwijs aan de slag te gaan!

Voor elke opdracht die ze tot een goed einde brengen, verdienen ze een lampje. Per dag zijn er maximum 4 lampjes per dag en maximum 20 lampjes tijdens de DSVM-week te verdienen. De opdrachten thuis zijn verschillend van de opdrachten in de klas. Thuis ligt de nadruk op plezier en ontdekken.

Als een kind met een Ketprofiel is ingelogd, botst hij tijdens het spelen thuis op drie valstrikken. Afhankelijk van de reactie (toestaan / afwijzen), krijgt het kind feedback.

Kinderen thuis krijgen een blauwe M te zien:

Kinderen verzamelen lampjes

+ Themafiches

De Schaal van M behandelt heel wat mediawijze thema's. Maar misschien ben je plots niet meer zo zeker van je stuk als het gaat over fake nieuws, auteursrechten of vloggers?

Geen nood! Per thema dat aan bod komt tijdens DSVM is er een themafiche zodat je je kan voorbereiden met de belangrijkste weetjes, tips voor jou als leerkracht en een overzicht van de extra lesmateriaal en leesvoer.

Er zijn in totaal 9 themafiches:

 

 • Auteurs- en portretrecht

 • Datawijsheid

 • Filter bubbel

 • Haatspraak

 • Informatievaardigheden

 • Nieuws & Fake nieuws

 • Netiquette

 • Online veiligheid

 • Vloggen

 

Tenslotte is er nog één overkoepelende fiche 'een mediawijs beleid op jouw school'. Je kan alle fiches downloaden onderaan deze pagina.

 

Je kan de themafiches onderaan downloaden.

+ Eindtermen

Er komen ook heel wat eindtermen aan bod in de Schaal van M. Een volledig overzicht kan je downloaden onderaan deze pagina.

+ Hoe aanmelden?

Ga rechtstreeks naar: https://www.deschaalvanm.be/user/register

Of: Klik bovenaan de startpagina op 'Log in' > Klik onderaan op 'Ben je leerkracht?' > Klik op 'Registreer hier als leerkracht' 

Vul de gevraagde informatie in over jezelf, over je school en over je klas.

Klik rechtsboven op 'naar klasoverzicht' . Hier zie je per klas de klascode waarmee leerlingen zich kunnen aansluiten bij de klas. Als leerlingen zich inloggen met hun Ketprofiel op www.deschaalvanm.be kunnen ze rechtsboven kiezen voor 'aansluiten bij klas' en de klascode ingeven.

 

Als leerkracht zie je in het klasoverzicht naast 'aangemelde leerlingen' een knop 'wie?'. Hier vind je een overzicht van de Ketprofielen die aangesloten zijn bij jouw klas. 

+ Informatie voor ouders

Onderaan deze handleiding kan je twee brieven downloaden voor ouders.

 • Er is een brief voor ouders om hen te informeren over DSVM. Je kan er ook de klascode noteren.
 • Wil je graag kinderen herkenbaar fotograferen of filmen voor een inzending voor de Week Challenge? Denk eraan dat de toestemming die de ouders geven in het begin van het schooljaar waarschijnlijk niet van toepassing is voor DSVM. Maak gebruik van het toestemmingsformulier om ouders toestemming te laten geven.

+ Korte inhoud webisodes DSVM 2018

Gamil profileert zich als 'chef sociale media' en houd een blog bij over het voetbalkamp. Hij maakt samen met Emma ook een muziek-clipje. Robin focust zich op het geven van de voetbaltraining. Tommy duikt op als trainer van het andere voetbalteam.


(Deze webisode komt online op maandag 5 november 2018)

Gamil wil zonder toestemming beelden van anderen in zijn clipje monteren. Emma wijst hem op het portretrecht. Emma daagt Gamil uit om zijn filter bubbel te doorprikken. Robin laat na een gesprek met Lore zijn computer alleen achter en vergeet uit te loggen.

 

(Deze webisode komt online op dinsdag 6 november 2018)

Het instagram account van Robin is gehackt door Tommy. Tommy post uit Robin’s naam en Robin's vrienden reageren onthutst. De voetbalploeg van Robin wint een match tegen de ploeg van Tommy, maar op de blog verschijnt foute informatie over de wedstrijd! Gamil voert nog steeds onderzoek naar zijn filter bubbel.

 

(Deze webisode komt online op woensdag 7 november 2018)

Robin wil achterhalen waarom er foute informatie verscheen op de blog en maakt een afspraak met de schrijver om het fake news recht te zetten. Robin krijgt nog steeds negatieve reacties van zijn vrienden. Om wraak te nemen leert hij Tommy een lesje door hem belachelijk te maken en een filmpje hiervan online te zetten.

 

(Deze webisode komt online op donderdag 8 november 2018)

Robin krijgt het hard te verduren op sociale media, zijn vrienden zijn het niet eens met zijn wraakactie. Emma praat op hem in en geeft hem de raad om een sorry-filmpje te maken. Robin volgt deze raad op waardoor alles terug goed komt. Robin gaat in gesprek met de blogger over zijn foute berichtgeving, deze geeft toe dat hij beter zijn bronnen had moeten checken. En Gamil moet toegeven dat de filter bubbel echt bestaat!

(Deze webisode komt online op vrijdag 9 november 2018)

+ Speldagen DSVM 2018

Elke speldag bestaat uit een webisode, een klasquiz, een klasdebat en knotsgek verhaal. Per dag staat een thema centraal.

1. Webisode

Gamil en Emma maken een muziek-clipje.

2. Klasdebat

Portretrecht, wat mag en wat niet

3. Klasquiz

Auteurs- en portretrecht

4. Knotsgek verhaal

 

Themafiches: Auteurs- en portretrecht / vloggen

1. Webisode

Gamil leert over de filterbubbel.

2. Klasdebat

Hoe zit het met mijn digitale sporen?

3. Klasquiz

Hoe werkt het internet ?

4. Knotsgek verhaal

 

Themafiches: Datawijsheid / filterbubbel en cookies / informatievaardigheden

1. Webisode

Robin zijn account is gehackt.

2. Klasdebat

Echt of nep? 

3. Klasquiz

Hacken? Wat is dat?

4. Knotsgek verhaal


Themafiches: Online veiligheid / nieuws en fake nieuws

1. Webisode

Robin achterhaalt vanwaar het Fake news komt en neemt online wraak op Tommy.

2. Klasdebat

Hoe reageer je online het best?

3. Klasquiz

Wat doe je het best in deze situaties?

4. Knotsgek verhaal

 

Themafiches: haatspraak / netiquette / nieuws en fake nieuws

1. Webisode

Emma leert Robin over de netiquette en geeft hem tips om de situatie op te lossen. Gamil doorprikt zijn fillterbubbel.

2. Klasdebat

Over bronnen checken en het nieuws volgen

3. Klasquiz

Netiquette quiz

4. Knotsgek verhaal

 

Themafiches: haatspraak / netiquette / nieuws en fake nieuws  / filterbubbel en cookies

+ Valstrikken 2018

Als een kind met een Ketprofiel is ingelogd, botst hij tijdens het spelen thuis op drie valstrikken. Afhankelijk van de reactie (toestaan / afwijzen), krijgt het kind feedback.

Valstrik dag 2 - dinsdag 6 november
Valstrik dag 3 - woensdag 7 november
Valstrik dag 3 - Vrijdag 9 november

+ Helpdesk

Heb je een vraag? Check dan eerst de Veel Gestelde Vragen. Is je vraag niet opgelost? Mail naar dsvm@mediawijs.be. Het DSVM team probeert je zo snel mogelijk te helpen!

+ Downloads